Jeanette Winterson – translated Column..

Editorial de februarie

7 februarie 2014

Februarie e cunoscută drept luna suicidului.

Un amestec de nefericire – iarnă lungă, lumină redusă, prea puțină mișcare, datorii de la Crăciun, nicio zi liberă, vă simțiți groaznic, arătați groaznic. Așadar, ce putem face? Ei bine, să încercăm seria „Shelf-Help” (Ajutorul de pe raft) de la Vintage Books. Reprezintă o strădanie de un an, lună de lună, de a vă înveseli sau măcar de a vă ajuta să înțelegeți de ce s-ar putea să vă simțiți mizerabil.

Titlul lui ianuarie a fost „THE EXAMINED LIFE” al psihanalistului Stephen Grosz; o serie de eseuri scurte, bazate pe fișele înregistrate ale pacienților, despre problemele pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi. E simplu dar eficient.

Titlul lui februarie îmi aparține – „WHY BE HAPPY WHEN YOU COULD BE NORMAL”.

Mă bucur că funcționează cartea ca un auto-ajutor, dar și ca depănare de poveste și volum de memorii. Dar, cred că povestirile sunt auto-ajutor – ajutor pentru povestitor și pentru acsultător. Spunem povești din atât de multe motive, pentru a amuza, pentru a ne face înțeleși, pentru a explica, pentru a antrena, pentru a revizita trecutul, pentru a ne imagina viitorul. Orice copil născut, oriunde în lume, în orice eră, adoră să audă o poveste. Se prea poate ca spusul de povețti să fie cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră mentală. Freud așa considera, Este traseul psihanalitic – de a spune povestea încă o dată și încă o dată până când devine coerentă de la lacăt la cheie.  În concluzie, sfatul meu pentru luna aceasta, valoros sau nu, este să faceți trei lucruri: Spune-ți ție însuți povestea ta – sau o parte a ei – și spune-o atât cât poți de bine până când vei simți că îți aparține – nu este nimic mai rău decât să te simți prizonierul propriei tale povești. Nu trebuie s-o scrii – o poți spune cu voce tare – pe fragmente, în reprize, oricum constați că funcționează. Doar impune-ți să o faci zilnic – 5 minute, 10 minute, nu contează. Și vezi ce se întâmplă.

Al doilea sfat este să citești o carte pe care n-ai mai citit-o – despre care nici n-ai mai auzit niciodată – și vezi cum e. Doar alege ca într-o tragere la sorți îndreptată vag spre o zonă de interes. Și ca să fii sigur că nu ești dezamăgit, ia o carte pe care chiar îți dorești să o citești sau pe care ai intenționat dintotdeauna s-o citești și apucă-te s-o citești. Luna aceasta, februarie, este atât de oribilă încât trebuie să ripostăm.

Al treilea sfat e să faci exerciții fizice. Este atât de important să-ți miști corpul, indiferent cum ai face-o. Mișcarea este chiar mai importantă decât un bun regim alimentar. Dacă ai de ales între a lua micul dejun și a face exerciții, alege mișcarea – o să îți fie foame și o să-ți faci timp pentru mâncare mai târziu – este ÎNTOTDEAUNA mai ușor să-ți faci timp pentru mâncare decât să găsești timp pentru exerciții fizice. Lenea o să fie cel mai puternic ucigaș după depresie – dar, desigur, devenim depresivi când nu ne mișcăm corpul. E construcția ta evolutivă, așa că treci la fapte!

Dacă nu te-ai alăturat unei săli de sport sau nu te-ai apucat de alergat sau orice altceva similar în ianuarie, ești doar cu o lună în întârziere. Crede-mă – dacă faci zilnic exerciții – 4 zile cu real efort fizic, ceva de tipul unei alergări lungi în viteză sau sală ori o plimbare cu bicicleta, și 3 zile chiar lejer – precum o plimbare sau o tură relaxantă cu bicileta, o să te simți o cu totul altă persoană până în 15 MARTIE.

Adaugă și exercițiul minții al cititului în emisfera stângă și vorbitul cu tine insuți zi de zi și transformarea îți aparține. Dacă nu mă crezi, doar încearcă. Ce ai de pierdut?

http://www.jeanettewinterson.com/column/february-column/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s