Aside

Revoltă

Noi, românii, ca nație și ca majoritate socio-demografică (vorba statisticilor) suntem neam de traistă !!!

Cum naiba să te duci cu copilul la joacă în parc și să fumezi acolo în 10 minute 5 țigarete sudate pe care le stingi, unde altundeva, decât în nisipul în care se joacă „viitorul de aur al țării” ?! Lași mucurile pe oriunde calci, ca și cum te-ai teme să nu-ți pierzi urma.

La baza topoganelor am senzația că bietul copil – pe care îl aduc eu, român minoritar, naiv peste măsură și deplasat se pare în așteptări – aterizează cu picioarele într-o scrumieră cu cenușă parfumată. Copilul, la fel de inocent ca și mamă-sa, consideră că nisipul ăla e numai bun pentru încărcat în basculante mici de plastic și de mutat de colo-colo cu un excavator miniatural. Dar rămâne siderat și își întrerupe astfel jocul coerent când nebuna de mamă-sa tot culege ca o apucată mici cilindri albi (unii cu urme de ruj) din nisipul pe care el încearcă să-l manevreze. O privește stupefiat și nu înțelege de ce bombăne tot timpul despre nesimțiți și nesimțite, despre lipsă de respect, maniere și logică. Nu înțelege de ce mamă-sa, care pornise zâmbitoare spre parc, a devenit un pachețel de nervi pe care până și aerul pare a-l tensiona și nu înțelege de ce, în loc să-i admire munca lui de constructor talentat, ea tot continuă să extragă din nisip mici corpuri inerte pe care le azvârle mai apoi scuturându-se de scârbă.

Am sperat că incidentul din trecut când am zărit în nisip chiștoace de țigări și mucuri este o întâmplare unică, dar după ce m-am mai lovit de această situație de încă două ori, mă declar oripilată de comportamentul necivilizat de care conaționalii mei dau dovadă. Există coșuri de gunoi special amenajate în aceleași parcuri pentru cei care nu se pot desprinde de fumigenă și îi sfătuiesc cu încredere să folosească scrumierele de pe capacele acestora. Îi asigur că nu se îmbolnăvesc de la tabla vopsită a mobilierului urban și nici nu le scade faima dacă sunt văzuți umilindu-se cu cei 10 pași în plus.

Totodată, mă văd nevoită să urlu și contra celor care simt irezistibilul impuls de a ronțai semințe și arahide în foișoarele din parcuri dar care nu se gândesc să le direcționeze cojile în pungi de plastic, castroane sau buzunare personale. De unde cumpărați produsele comestibile, luați și un recipient în care să îndesați rebuturile fiindcă nu e normal ca ceilalți să calce în mormanele de mizerie aflate la câțiva metri de coșurile de gunoi, lângă băncile de lemn sau pe aleile pavate. Lipsa de respect și considerație pentru ceilalți nu fac decât să reconfirme acel cretin motto „După noi, potopul!”. Câtă indiferență trebuie să încapă într-un om pentru ca să lase un covor de coji și ambalaje de plastic așternut pe lângă bănci ori alei pavate atunci când se ridică să plece spre casă ori spre crâșmă ?! Carpetele din coji de semințe chiar nu îi flatează pe care care ar prefera să pășească pe asfaltul, lemnul ori betonul prevăzut de constructorii spațiilor de joacă. Neciopliții care vor să spargă semințe între dinți și să scuipe cojile pe jos trebuie să fie îndemnați să înghită și cojile dacă nu le pot strânge într-o pungă ori într-un pumn pentru a le deșerta mai apoi într-un coș de gunoi.  Cei care își plimbă câinii în spații publice sunt obligați de lege să culeagă de pe jos ori din iarbă rahatul pe care patrupedul îl produce fericit de iluzia libertății. Așa și omul trebuie să-și culeagă propriul rahat de pe jos, fiindcă nu va veni nici un câine să-i măture cojile către ghenă.

Propun să se introducă niște amenzi crunte pentru toți cei care nu știu să respecte regulile bunului simț, care să fie aplicate usurător și de o mie de ori aceluiași făptaș pe seară până rămâne fără bani de semințe ori țigări.  Sugerez să nu mai rămânem impasibili la lipsa de maniere a celor mulți !!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s