Cam așa la noi..

Suntem educați să fim rușinoși, noi, românii. Ne ferim de „gura lumii”, nu putem să nu ne temem de bârfele pensionarelor de la parterul blocului, vorbim în șoaptă despre viața noastră amoroasă în baruri. Dar totodată, oferim cele mai minuțioase descrieri ale pozițiilor sexuale, facem toate lucrurile interzise pe care le vânează vecinii dar devenim experți în a le tăinui. 

Clasa politică românească s-a depărtat însă chiar și de acest bun simț de suprafață. Suntem mințiți cu o nerușinare sfruntată, de la cele mai înalte podiumuri și nici în fața dovezilor incriminatoare nu suntem respectați cu o notă apologică pe care am ști s-o percepem ca nesinceră, dar care ar mai salva din aparențele ce se propagă peste hotare.

În România bunul simț a devenit o filă de dicționar. Cu siguranță dl. Ponta se rușinează la magazinul de cartier dacă trebuie să ceară un pachet de tampoane zilnice pentru soție ori un set de prezervative, dar nu are nici cea mai mică remușcare să ne explice tuturor cetățenilor că suntem dobitoci și nu interpretăm corect afirmațiile domniei sale. În plus, nu numai noi, autohtonii, îi înțelegem greșit mesajele, ci chiar și demnitarii finlandezi, care doar în raport cu inteligența nemărginită a românului acuzat de plagiat poate să se plaseze greșit.

Din cauza acestei proaste interpretări a bunul simț, la noi în țară au succes supermarketurile de unde fiecare își îndeasă în coș ce poftește fără a solicita ceva la tejghea, iar personajele dubioase rămân în poziții de decizie în pofida apelor care îngheață în jurul lor de la atâtea și atâte minciuni îndrugate de-a lungul carierei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s