Diminuarea treptata a elocintei

Cu cat mai mult timp petreci alaturi de o persoana cu care te intelegi din priviri, cu atat mai mult iti pierzi din elocinta.

Oamenii care te inteleg prea bine, care iti intuiesc gandurile, ideile si sentimentele nu mai au nevoie de atatea explicatii. Nu apuci sa exprimi decat jumatate de gand, uneori nici nu e necesar sa spui nimic pentru ca ti se raspunde din start la ceea ce nu ai reusit sa rostesti. Cu cat mai mult te izolezi de cei cu care te intelegi greu, de cei cu care iti pierzi rabdarea ori de cei care au alte puncte de vedere fata de tine, devii mai sarac in cuvinte, mai stangaci in oratorie.

Nefiind nevoie sa faci apel la vocabular, la sinonime, nefiind nevoit sa gasesti variante diferite pentru a exprima acelasi lucru in mai multe feluri, incepi sa lasi in urma ceea ce odata iti aparea foarte usor in minte. 

Cand esti nevoit sa discuti cu un necunoscut ori cu persoane care nu sunt deloc pe aceeasi lungime de unda, descoperi ca intampini dificultati in alegerea cuvintelor, in a te face inteles. In primul rand te minunezi cum de nu pricepe ce vrei sa spui. Apoi te enervezi ca nu iti urmareste discursul. Iar pe final iti dai seama ca esti lipsit de coerenta, ca prezinti doar jumatati ori sferturi de idei, de situatii si ca ar trebui sa reiei tot ce ai istorisit pentru a putea comunica ceea ce doreai de fapt sa spui.

E socant sa descoperi ca apropierea de cei alesi, de cei dragi sufletului si de cei compatibili te indeparteaza de restul societatii, te scoate intr-o sfera mai departata si mai animalica, o sfera a comunicarii in suspendarea cuvintelor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s