Zborul licornei

S-a înserat. E lună plină. De data aceasta nu am mai vrut camuflaj.

Luna arginitie mi-a amintit de libertate, de mine, de argintul viu ce curge în venele mele transformate. Am stat cu pisicile tigrate în curte. Le-am povestit susurat despre viața mea dinainte, le-am descris pădurile mele și puii de vulpe și le-am spus despre mirosul mușchiului și al frunzelor din codru. Le-am povestit despre frunzele brune care sub copitele mele nu foșnesc și le-am descris cu ochii închiși lumina albă din lacul cu nuferi unde se oglindea o altă lună plină, aceeași, dar totuși .. alta în sufletul meu.

Am așteptat alături de felinele relaxate dar în permanentă alertă până s-a întunecat suficient de mult încât să nu se mai audă zgomotele oamenilor, încât să ne asurzească greierii și să simțim parfumul din aer al reginei nopții. Am așteptat până au apărut alte pisici în curte, până am zărit stelele mai luminoase decât ferestrele din sat.

M-am ridicat, am zâmbit, am salutat pisicile și am sărit pe acoperișul magaziei. De acolo am început să alerg, cu coama în vânt, cu cornul reflectând lumina lunii, peste țigle, peste acoperișe, peste scânduri de lemn și hornuri stinse. Am alergat și am râs, am urcat și m-am avântat cât am putut de mult spre luna tot mai aproape și mai albă. Am închis ochii și mi-am imaginat că pășesc pe stele, că mă împing norii în sus, către văzduhul nevăzut. Și când am simțit că mă cuprinde un val de aer rece și necunoscut, am deschis din nou ochii și am privit în jur. Eram sus, prea sus, pentru a mai putea fi văzută, prea sus pentru ca luna să-mi permită să rămân acolo. M-am oprit. Pentru o clipă doar, m-am oprit, nu pentru a privi înapoi, ci înainte. M-am oprit ca să ascult cerul. Luna e mută. Mereu mută. S-a obișnuit să asculte în tăcere rugile și visele oamenilor, să vegheze asupra animalelor și să reflecte doar ceea ce există. Este ca o umbră care luminează prin puterea celor din afară, dar atât de încărcată de suferințele omenești, de visele neîmplinite și de dorințe, încât nu mai poate găsi cuvinte ca să exprime tot ce-a acumulat în sine în atâtea și atâtea sute de ani.

E bătrână luna. Aproape la fel de bătrână ca mine.

Ea însă nu a fost niciodată nevoită să poarte o mască. A fost suficient să învețe tăcerea. A învățat întâi răbdarea. Apoi tăcerea. Eu nu am reușit să le învăț pe deplin nici acum. Trupul meu freamătă de o nerăbdare continuă și liniștea mea e un țipăt asurzitor!

Am mai închis ochii. Încă o dată. Am simțit un vârtej, un hău care mă cuprinde și mă amețește. Am tras aer în piept și am deschis ochii. Eram în coroana unui copac, în corcodușul de lângă bancă. În corcoduș nu mai atârnă nici fructele verzi acrișoare din primăvară, nici cele galbene și zemoase de acum o lună. Copacul e liniștit. Nu-l mai trage nimeni de crengi și de frunze. Nu mai urlă copiii pe bancă și nu-l mai vânează adulții pofticioși.

Îi mulțumesc lunii pentru că m-a primit atât de aproape de ea și pornesc agale spre casă, lăsând în urmă toate amintirile mele verzi și argintii, toate culorile naturii care noaptea sunt întunecate dar vii. În poartă mă întâmpină pisicile. Nu miaună după cum le este obiceiul. Se uită doar și pășesc în paralel cu mine.

Îmi întind cornul către motanul de pripas și îl rog să se vindece repede, să nu se mai lupte cu pisoii vagabonzi și să aibă grijă de frumoasa felină care îl așteaptă pe prima treaptă a casei.

7 trepte cu 7 uși

se perindă pisici în urcuș.

7 trepte și 7 zăvoare

licorna își amintește că știe să zboare.

7 șoapte pe 7 trepte

Zeul viața să ne-o îndrepte!

 

http://www.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=silver+moonlightImage source : http://www.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=silver+moonlight

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s